The Guardian је објавио да ће Ангелу Меркел на положају немачког канцелара највероватније наследити утицајни члан њене партије Јенс Шпан.

 

У задње време на свим политичким дебатама на тему миграната у Немачкој су доминирали Шпанови наступи. Он у својој земљи важи за „буркафоба“ и политичара који отворено поручује мушкарцима-муслиманима да се не устручавају да се туширају у теретанама.

 

02265

 

Меркелова је током последњих година увек могла да рачуна на лојалног унутар своје странке, без обзира какав проблем се појавио у земљи, али се пуно тога променило са разбуктавањем миграционе кризе. Њен либералан став у вези миграната је неминовно довео до појаве унутарстраначког опонента.

 

„Упознајте Јенса Шпана, посланика који у Бундестагу представља Штајнфурт и Боркен, градове из Северне Рајне-Вестфалије. Он је заменик Министра финансија и, како процењују неки коментатори, будући канцелар“, пише лист, додајући да је Шпан за делимичну забрану ношења хиџаба и отворено говори да Немачка није права земља за оне који имају намеру да своје жене присиљавају да носе хиџаб и фереџу.

 

„Ми морамо јасно ставити до знања свима шта је прихватљиво, а шта није“, отворен је Шпан.

 

Иако британски лист наводи да је Шпан, који има 36 година, отворени хомосексулалац и да зато није најподеснији да предводи побуну страначких конзервативаца против Меркелове, он сматра да његов начин живота не смета његовој политичкој каријери.

 

„Немачка је током последње деценије постала отвореније друштво. Ипак страхујем да је та отвореност сада у опасности и да је истовремено угрожавају и веома конзервативна форма ислама и ултрадесница која се супротставља усељавању. Бојим се да ћемо морати да се из све снаге боримо да бисмо сачували своју отвореност“, каже он.

 

Шпан не критикује Меркелову отворено и сматра да је њена одлука да се државне границе отворе за мигранте била исправна. Само тражи да Берлин поврати контролу над границама и да се интеграција миграната третира као дуготрајни и сложен процес.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;