Хакан Шукур, један од најбољих фудбалера у историји Турске, а по многима и један од најбољих у историји Европе, више не постоји, кажу власти његове отаџбине.

 

Под притиском државног врха, име највећег фудбалера у историји те земље је избрисано из свих постојећих докумената и материјала, као да никада није ни постојао нити играо фудбал.

 

sukur-hakan-ap-main

 

Шукур је био најбољи играч репрезентације Турске која је на Мундијалу 2002 у Јапану и Јужној Кореји заузела треће место, што је највећи успех у историји те селекције. Још увек држи рекорд за најбржи погодак постигнут на светским првенствима. Мрежу Јужне Кореје је, у утакмици за треће место, затресао након само 10,8 секунди игре.

 

Некадашњи врхунски центарфор је пружио подршку Фетулаху Гулану, противнику режима Председника Реџепа Ердогана, и преселио се у САД. Након неуспелог државног пуча, власти су расписале потерницу за Шукуром и гоне га због наводног учествовања у пучу и чланства у оружаној терористичкој организацији.

 

Из репрезентативног комплекса «Хасан Доган» и музеја, у коме се налазе слике свих бивших чланова националног тима, уклоњене су све Хаканове фотографије. Галатасарај, чији је дрес носио тринаест година, мораће да га се одрекне и већ је покренут поступак за његово избацивање из чланства. Његово име је уклоњено са плочника у граду Једрене на западу Турске где су записана имена најзначајнијих фудбалера Фенербахчеа, Галатасараја, Бешикташа и Трабзона.

 

Његов отац Селмет Шукур је ухапшен, а целокупна породична имовина је зплењена.

 

Ката

 

Тагови: