У Алепу је убијен  Абу Мухамед ал-Аднани, после Абу Бакр Ал-Багхдадија, други човек у хијарархији терористичке групе «Исламска држава»-наводи Тасс

 

000_Nic6251981

 

Вест о његовој погибији пренео је  сателитски  канал «Ал Џазира».

 

Смрт једног од лидера калифата се приписује сукобу са сиријским снагама одбране. Међутим, такође се шпекулише информацијом да су за његову смрт  заслужни турски командоси.
Аднани је рођен у сиријском граду Биннисх од Идлиб . Током рата у Ираку, постао је један од  ватрених присталица вође Ал-Каиде, Абу Мусаб ал-Заркавија . Након 2003. године, заклео се  на верност » Исламској  држави » и врло  брзо почео да се пење на хијарархијској лествици. Његова смрт је изазвала збуњеност и неорганизованост у редовима терориста. То је довело до немогућности терористичких група ИГИЛ-а  да организују отпор на северу Алепа.

 

Раније је британска штампа објавила да је  Аднани у  САД  високо котиран на листи међународних терориста. Према обавештајним агенцијама, он је надгледао  тајне ћелије у Европи. Посебно се у Белгији, Великој  Британији, Немачкој , Италији  и Француској . Ово сугерише да наравно био укључен  у организацију недавних терористичких напада на старом континенту.

Тагови: ; ;