Интересовање за Источни економски форум, који ће се одржати од 2 до 3 септембра у Владивостоку и чији је циљ ширење сарадње у Пацифичком појасу, све више расте међу инвеститорима из целог света упркос санкцијама које је Запад наметнуо Русији.

 

О том интересовању сведочи и чињеница да ће форум, окупити око 2500 предузетника и инвеститора из 32 земље света и три лидера држава, Председника Русије Владимира Путина, Премијера Јапана Шинзоа Абеа и Председницу Јужне Кореје Парк Геун Хје.

 

vladimir-putin

 

Своје учешће на форуму су потврдили представници из 241 руске компаније и 57 страних компанија, укључујући оне из Велике Британије, Немачке, Сингапура, САД, Канаде и Холандије.Очекује се и долазак кинеске делегације коју ће предводити вицепремијер те земље, делегације Индије, Вијетнама, Лаоса и Никарагве, на чијем ће челу бити представници њихових Влада.

 

Руска страна ће на Источном економском форуму представити 111 пројекат чија се вредност процењује на 2,2 трилиона рубаља. Очекује се да ће бити потписано око 160 инвестиционих споразума у вредности од око 1,6 трилиона рубаља.

 

Русија сматра да је развој Далеког истока приоритетни задатак. Председник Владимир Путин је још раније развој Далеког истока прогласио националним приоритетом XXI века. Тај регион чини око 36% територије Русије и у њему живи око 6,3 милиона људи, односно 5% становништва Русије.

 

Према мишљењу аналитичара, тај регион би могао да подстакне економски раст не само Русије, већ и других земаља Азијско-тихоокеанске регије. Руске власти већ чине кораке како би се повећала привлачност Далеког истока за нове инвестиције, а једна од тих мера је и давање ексклузивних услова за вођење бизниса на такозваним „територијама убрзаног развоја“ предузетницима и инвеститорима.

 

Источни економски форум је први пут одржан прошле године на основу указа руског Председника Владимира Путина. На њему је било потписано 109 инвестиционих уговора вредних више од 1,8 трилиона рубаља и они су већ у процесу реализације.

 

Ове године се очекује да ће бити потписано на десетине инвестиционих уговора у области енергетике, пољопривреде, грађевине, инфраструктуре, екологије, туризма, транспорта.. Један од споразума предвиђа изградњу индустријског комплекса за производњу вештачких ђубрива у Приморском крају, други изградњу предузећа за прераду златне руде у Магаданској области. Корејци су заинтересовани да инвестирају у изградњу болничког комплекса на Камчатки и за градњу високотехнолошке фабрике за производњу металне амбалаже за потребе рибарске индустрије.

 

Очекује се да би на овогодишњем форуму могао да буде склопљен договор о испоруци електричне енергије са Далеког истока на тржишта Кине, Јапана и Јужне Кореје. Русија већ испоручује Кини електричну енергију, али планира и да прошири ту мрежу након што су Јапанци показали интересовање за тај пројекат. У Москви сматрају да је испорука електричне енергије са Далеког истока на та три тржишта у интересу развоја тог региона.

 

На Далеком истоку планира се и градња међународног транспортног коридора „Самарга“, који би за 550 км требало да скрати пут до Тихог океана на Транссибирској железници и да на тај начин убрза испоруку робе на европском делу земље за дан и по. Уштеда ће износити 350 рубаља по тони робе. Вредност инвестиције процењује се на око 400 милијарди рубаља.

 

У оквиру пројекта биће изграђен транспортни коридор који ће спојити Хабаровск са ушћем реке Самарга, а на том месту планира се изградња универзалне морске луке са прометом до 80 милиона тона робе годишње и новог града који би требало да има 50 000 становника.

 

Ипак, централни догађај Источно економског форума биће панел дискусија у којој ће учествовати Председници Русије и Кореје и Премијер Јапана. Председник Путин ће са Премијером Јапана Шиндзом Абеом састати и на маргинама форума.

 

Званични Токио је саопштио да ће два лидера размотрити широк спектар питања који се тичу јапанско-руских односа, укључујући и могућу посету Председника Путина Јапану. Јапански званичници су такође истакли спремност јапанске стране да са Москвом води позитиван дијалог окренут будућности, укључујући и питање закључења мировног споразума око Курилских острва, пише Спутњик.

 

Трошкови организације форума су процењени на 600 милиона рубаља.

 

Ката

Тагови: ; ; ;