Председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић позвао је власти Републике Српске да одустану од референдума најављеног за 25. септембар, упозоривши да одржавање мира и стабилности у БиХ нема цену, али да је још важније од тога очување интегритета и суверенитета државе.

 

dodik-republika-srpska-karta

 

У писаној изјави достављеној медијима у БиХ, Звиздић је позвао на поштовање закључака Управног одбора Већа за имплементацију мира (ПИЦ) чији су чланови у уторак закључили да је референдум којим би се покушао оспорити ауторитет Уставног суда БиХ незаконит, те да га не би требало одржати, преноси Јутарњи лист.

 

«Најављени референдум представља флагрантно кршење Устава БиХ и темељних одредби Дејтонског споразума, што је довело до повећања тензија и угрожавања мукотрпно изграђеног мира и стабилности у БиХ», стоји у саопштењу.

 

«Ко год мисли да може препасти Бошњаке или да се било ко у БиХ треба било кога плашити, у великој је заблуди и очито није ништа научио из ближе прошлости», наводи Звиздић.

 

Као излаз из садашње кризе, он види доследно поштовање одлука Уставног суда, али оцењује да у постојећим околностима и Канцеларија високог представника (ОХР) мора преузети свој део одговорности и заштитити уставни поредак и мир у БиХ, пишеЈутарњи лист.

 

 

РТС

Тагови: ; ;