Данас је Демократски фронт објавио видео са позивом на митинг који ће бити одржан у Никшићу 5. септембра. То ће бити први масовни митинг после дуготрајне паузе а у време када је веома мало остало до октобарских избора.

Појединим читаоцима може изгледати изненађујуће како су у споту стављени акценти како на тему НАТО-а тако и локалних проблема Црне Горе. Замолили смо кординатора покрета «Не у рат — Не у НАТО» Игора Дамјановића да прокоментарише спот.

 

13600229_10210076674135301_982274775174984080_n

 

Веома поштујем искрено залагање и јасан политички став против уласка Црне Горе у НАТО, Демократског фронта Нове српске демократије и Демократске народне партије, као најважнијих конституената Демократског фронта. Такође имам и разумијевање за принцијелан став Покрета за промјене о неопходности да се питање уласка у НАТО ријеши на референдуму.

 

Међутим данас објављен пропагандни спот је приличнио разочаравајући и споран најмање по два основа.

 

Прво, спорно је што спот фингира да у црногорском друштву постоји реална подјела на оне који су за и против уласка у НАТО. С сугерише да су то два једнака пола, спремна чак и на грађанске сукобе. Реално је међутим да, упркос режимској гебелсовској пропаганди и притисцима институција система, и даље двије трећине црногорских грађана против уласка Црне Горе у НАТО пакт. Дакле подјеле по питању уласка у НАТО нема, а у случају да падне Ђукановићев режим, ова натегнута трећина подржавалаца НАТО-а убрзо би се преполовила.

 

Друго, да ли ће Црна Гора постати чланица НАТО пакта најважније је политичко питање, које ће бити ријешено у кратком року, свега неколико мјесеци након конституисања новог парламентарног сазива. Незапосленост, економски опоравак, подизање животног стандарда су структурни проблеми друштва, који се поправљају у средњем и дугом року. Штавише, на сва ово друштвена питања важан и трајан утицај имаће одлука, хоћемо ли, или не постати чланица западне војне алијасне.

 

Не мислим ипак да је овдје ријеч о стратешкој промјерни политичких приоритета и преласку најачег опозиционог савеза Демократског фронта на страну НАТО лобиста и НАТО дефетиста, већ да се ради о несрећно одабраном, лоше осмишљеном и штетном маркетинг концепту.

Тагови: ; ;