Председник Србиjе Tомислав Николић и премиjер Aлександар Вучић нису пружили подршку одржавању наjављеног референдума у Спскоj, али ни на коjи начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у том ентитету, саопштено jе у Београду.

 

SRB RS

 

У заjедничкоj изjави председника и премиjера Србиjе, коjа jе након састанка са наjзначаjниjим представницима политичког живора Републике Српске подељена новинарима, истиче се да jе основна тема била очување стабилности и мира у региону.

 

Николић и Вучић су истакли да jе политика Србиjе поштовање териториjалног интегритета БиХ, као и и интегритета ентитета Републике Српске.

 

Председник и премиjер осудили су организоване нападе, коjи из поjединих земаља региона стижу против Републике Србиjе и српског народа, као и лицемерно ћутање и прављење лажних симетриjа и равнотежа од стране значаjног дела међународне заjеднице.

 

«Србиjа ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуациjе у региону, увек подржати српски народ, грађане РС и њене институциjе», закључуjе се у заjедницкцоj изjави председника Николића и премиjера Вучића.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да су све одлуке које се доносе у РС одговорност политичких субјеката и институција РС.
«На нама је одговорност у вези са свим одлукама РС и РС сматра да све што чини чини у складу са законима», рекао је Додик новинарима после састанка са државним врхом Србије, поводом референдума у РС.

Он је навео и да РС сматра да постоје одређене шпекулације у вези «оног што јесте Дан РС и да је РС јединствена да се одбрани 9. јануар».

 

«У том погледу ће се наставити даље активности», рекао је Додик и додао да је на састанку поновљен став представника Србије да се они неће мешати.

 

Додик је прецизирао да то значи да се представници Србије неће мешати, нити подржавати ни оспоравати одлуку коју РС донесе и да је на РС да оцени све опасности и проблеме који могу да се евентуално појаве због референдума.

 

На питање новинара да ли ће референдум бити одржан, Додик је одговорио «Поносан сам на Србију».

 

 

ТАНЈУГ/НОВОСТИ

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;