Доналд Трамп је посетио Мексико и разговарао са Председником Енрикеом Пењом Нијетом, не консултујући нити тражећи помоћ од било ког америчког дипломате у тој земљи.

 

1 1 1

 

„Обе наше земље имају право да поставе физичке баријере на граници која нас дели”, рекао је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре, алудирајући на обећање да ће, ако постане Председник САД, подићи ограду дуж целе копнене границе са Мексиком и то о трошку мексичке Владе.

 

„Морамо стати у крај нелегалним миграцијама. Не само између наших двеју земаља. Ово што смо до сада имали је хуманитарна катастрофа и огроман проблем и за САД и Мексико”, рекао је он, надовезујући се на претходно обећање да ће, ако постане Председник САД, из САД протерати 11 милиона нелегалних усељеника.

 

Председник Мексика је подсетио да је шпиц нелегалних миграција био пре десет година и додао да је сада већи проблем прекогранични шверц оружјем и наркотицима. Обећао је да ће један од његових припритета бити заштита Мексиканаца ма где се налазили и изразио очекивање да ће његови сународници, који живе у САД, допринети процвату Америке.

 

Сем тога, Трамп је домаћину саопштио да је Споразум о северноамеричкој зони слободне трговине повољнији за Мексико него за САД и да ће он то, ако уђе у Белу кућу, кориговати.

 

„Морамо модернитоват НАФТА да би био усклађен са реаношћу садашњег тренутка. Посебан проблем је Транспацифичко трговинско партнерство које ће уништавати америчку производњу и присиљавати Владу САД да се потчињава Владама других држава”, рекао је Трамп.

 

„Мексико је спреман за модернизовање НАФТА споразума. Наредни Председник САД ће у томе имати савезника у Влади Мексика”, рекао је Нијето.

 

„Мада се нисмо у свему сложили, уверен сам да можемо пронаћи пут ка новом просперитету и безбедности. Надам се да ће наш разговор бити од користи за обе земље. Надам се да ћу се у наскорије време срести и са Хилари Клинтон”, рекао је на крају Председник Мексика.

 

Ката

Тагови: ; ; ;