Ванредни парламентарни избори у Македонији биће одржани 11. децембра, договорили су лидери четири највеће македонске странке.

profimedia-0282463325_1000x0

 

Споразум су потписали председник владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевки, председник опозиционог СДСМ Зоран Заев и двојица лидера странке Албанаца у Македонији, ДУИ Али Ахмети и ДПА Мендух Тачи, јавља РТС.

 

Они су претходно оценили да су испуњени сви услови за одржавање избора који су предвиђени Договором из Пржина из јуна прошле године.

 

Вишечасовном састанку лидера присуствовао је амерички амбасадор у Македонији Џес Бејли и заменик шефа Делегације ЕУ у Скопљу.

 

Избори су ове године два пута одлагани, у априлу и јуну, јер су опозиција и међународна заједница сматрали да у Македонији нема услова за фер изборе: да бирачки списак није прочишћен и да медији не извештавају фер и балансирано.

 

Лидери четири највеће странке очекују да ће ванредни парламентарни избори довести до решавања двогодишње политичке кризе.

 

Као део политичког договора, наредних дана требало би да буде формирана техничка влада у којој ће опозициони СДСМ имати два министра, полиције и за рад и социјалну политику, како контролне заменике министара у министарствима за финансије, за администрацију и за пољопривреду.

 

Македонија је дуже од годину дана у тешкој политичкој кризи, а лидери четири најутицајније политичке партије, две македонске и две партије представника Албанаца, не успевају да се договоре о примени Пржинског споразума, упркос сталном посредовању представника међународне заједнице.

 

Протести присталица «шарене револуције» су почели 12. априла после одлуке Иванова о аболицији државних и партијских функционера умешаних у аферу „Прислушкивање“, коју је касније поништио.

 

Демонстранти траже оставку владајуће коалиције и њеног председника, формирање прелазне владе, као и ослобађање учесника претходних протеста који су у притвору. Током масовних акција они бацају боју на зграде државних институција.

Тагови: ; ;