Научници су на Гренланду пронашли остатке животне форме на старом морском дну од пре 3,7 милијарди година.Фосили су откривени након отапања сталног слоја снега и садрже строматолите ,за које истраживачи сматрају да су настали гомилањем слојева микроорганизама.

 

4f24d6a6e825d498169b5618238b2939

 

Фосили су старији 220 милиона година од претходно пронађених.

 

Научници верују да су пронашли најстарији фосил на Земљи, траг животне форме од пре 3,7 милијарди година, када су океани били зелени, а небо наранџасто.

 

Откриће показује да се живот можда формирао брже и лакше него се некада мислило, приближно пола милијарде године након што се Земља формирала.

 

a-possible-landing-site-for-the-mars-2020-mission-nasa-wants-to-launch-in-a-few-years

 

«То нам даје представу да се наша планета развијала од како је почео живот.Сматрано је да је потребно најмање пола милијарде година како би се живот формирао након што се Земља почела хладити, али ово откриће показује да се то могло десити брже», изјавио је научник Мартин Ван Кранендонк.

 

Пронађени фосили су много комплекснији и вероватно нису прва животна форма која се развила на планети, додаје.Користећи различите методе, утврђено је да су они стари 3,7 милијарди година.

 

poreklo-zivota-i-fosili-mjevtic-i-meric-5-638

 

«На основу тога може се доћи до претпоставке да је свет тада изгледао другачије. Имао је црне континенте, зелене океане и наранџасто небо. Тле је било највероватније црне боје  због охлађене лаве, а није било ни биљака, док је велика количина гвожђа чинила океане зеленим. Будући да је у атмосфери било веома мало кисеоника, небо је вероватно било наранџасто», рекао  је Ван Кранендонк.

 

Абигаил Алњод, астробиолог у НАСА, која је  пронашла најстарије фосиле од пре 3,4 милијарде година, каже да је старост највероватније тачна. Међутим, додала је да није у потпуности уверена да је оно што је пронашао њен тим некада било живо и да за то треба више доказа.

Тагови: ; ; ;