2 септембра поводом Дана града становници Одесе су традиционално хтели да одају пошту жртвама погрома од 2 маја 2014 године у близини Дома синдиката.

 

Акција је била планирана за 15:30 међутим око 15:20 полиција је дошла на лице места оградила простор црвеном траком и саопштила да је простор око Дома синдиката миниран. Полиција је отерала поједине активисте који су већ раније дошли на Куликово поље и блокирала пролаз за све.

 

Ту су дошли и украјински нацисти из организације «Десни сектор» на челу са лидером ове организације Сергејон Станренком. Међу њима и становништвом дошло је до сукоба кад су националисти приметили код једне жене георгијевску ленту.

 

Станренко је тражио од полиције да скине са жене георгијевску ленту. Полиција је саопштила да то не може да уради силом него да је неопходно сачекати оперативну групу која ће са женом обавити превентивни разговор. Међутим овај националиста није хтео да чека него је демонстративно стргао и запалио георгијевску ленту.

 

После неког времена становници Одесе су без обзира на присуство Десног сектора успели да спроведу своју акцију. Они су пустили у небо црне кугле и на тај начин одали пошту жртвама погрома.

 

 

Тагови: ;