Хрватски обавештајац који је данас ухапшен у Београду радио је за хрватску Војно безбедносну-обавештајну службу, јавио је вечерас Индекс.хр.

 

falsifikatori-falsifikavanje-mup-bia-sipa-znacke-policijske-znacke-zagreb-1443320831-749431

 

Хрватски портал наводи да је током протеклих месеци, па чак и година, ухапшени обавештајац у Београду и Србији прикупљао податке који би његовој домицилној служби — ВСОА могли бити од посебног интереса.

 

Конкретно, у последње време бавио се официрима ЈНА против којих Хрватска јесте или би могла покренути казнени прогон због дела почињених током рата, као и организацијом и односима у српској војсци, а под мерама својих српских колега налази се већ месецима.

 

«Српске службе већ неко време прате дотичног и прикупљају информације о њему. Познато је где се тачно налазио, у којим местима уз границу, са својим колегама с хрватске стране и са киме је све био у контакту», каже Индексов извор.

 

Под мерама српских колега налази се већ месецима, наводи портал.

 

У Хрватској се о овом случају још нико није званично огласио.

 

 

Хапшењем хрватског обавештаца почео је шпијунски рат на Балкану, а тајминг целе акције није нимало случајан, сматра Божо Спасић, пише Индекс.хр.

 

 

Спасић, бивши припадник обавештајних служби Југославије и који је од 1993. до 2007. водио детективску агенцију, потврдио је информације хрватског портала према којима је српска служба већ неко време «обрађује» хрватског колегу.

 

«Уобичајена пракса је да су службе домицилне земље упознате с агентуром страних земаља на својој територији, у смислу да знају ко су и шта тачно раде. На тај начин могу им «додавати» информације за које процењују да би њихове земље могло занимати и то су игре без граница. Међутим, оваква јавна хапшења могу само значити да је тај агент једноставно, у нашем жаргону, потрошен, да је одрадио своје, и више га нема никаквог смисла «чувати» — рекао је Спасић и објаснио како је према његовим информацијама хрватског агента ‘одрадила» српска Контраобавештајна служба и како су упознати и са свим његовим сарадницима.

 

» У том смислу, можемо очекивати нова хапшења особа које су сарађивале са данас ухапшеним агентом» — каже он.

 

Међутим, Спасић је уверен како је данашњим хапшењем почео шпијунски рат на Балкану и како тајминг целе акције није случајан.

 

 

РТРС

Тагови: ;