Због краха економије и великог сиромаштва, опозиција у Венецуели тражи смену председника Мадура.

 

maduro_main_final

 

Стотине хиљада присталица опозиције изашле су на улице главног града Венецуеле Каракаса, узвикујући «ова ће Влада пасти», протестујући  против владавине председника Николаса Мадуре.

 

По свему судећи ради се о једном од најмасовнијих  протеста  против владајућих социјалиста у претходних десет година. Учесници протеста су заузели улице Каракаса од амазонске џунгле до западних Анда.

 

Опозициона коалиција «Демократско јединство» проценила је, да је у демонстрацијама на којима се тражи референдум о опозиву Мадура, учествовало најмање милион људи.

Срушит ћемо Мадура.Победит ћемо глад, криминал, инфлацију и корупцију. Нису учинили ништа у 17 година владавине. Њихово време је завршено, рекла је педесетогодишња Натy Гутиерез, која је на протест  стигла из 75 километара удаљеног Маракyа.

 

Опозиција се нада да ће ове демонстрације доказати да су у већини, чиме ће се створити притисак на Мадура и и владу да допусте референдум о његовом владању, који  устав допушта након што прође половина  председничког мандата.

 

Социјалисти су на власти у Венецуели  од 1999 године. Пад цена нафте,несташица основних животних намирница и инфлација, довела је ту јужноамеричку државу у хаос.

Тагови: ; ; ;