Висока представница Европске уније за спољну политику и сигурност Федерика Могерини изразила је пуну солидарност с турским народом и институцијама након покушаја војног удара.

mogerini_main_final_0
Најавила је да ће заједно с европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом посетити Анкару и започети дијалог на високом политичком нивоу.

Главне поруке које смо подиелили са нашим турским пријатељем су, пре свега, поновна посвећеност дијалогу, како бисмо мање говорили једни о другима, а више једни са другима. Потребно је да се међусобно слушамо и разумемо емоције присутне у турском јавном мјењу, али и у европској јавности о ономе што се догађало протеклих недеља, о покушају војног удара, реакцијама које су уследиле, уз пуно поштовање и отворен и конструктиван приступ. Изјавила је Могерини,након састанка у Братислави

 

Неформални састанак министра спољних послова ЕУ се одржавао у Братслави

 

Шефови дипломатија 28 чланица ЕУ,састали су се први пут после покушаја војног пича у Турској,са министром за европске послове те земље Омером Челиком и поновили да Турска мора испунити услове како би добила визну либеризацију и наставила приступне преговоре

 

Договорили смо се да сви наши постојећи договори остају на снази и да ће бити спроведени у дело. То се односи на договор о визној либерализацији, трговинској унији и регулисању кретања избеглица“, додала је.

Тагови: ; ; ;