Кина је најавила председника Владимира Путина, као госта број један на самиту Г20 у Хангзхоу. Амерички телевизијски канал ЦНН подсећа да је 2014. године у Бризбејну, руски лидер би «изолован», али је сада утицај Москве на светској позорници је порастао до те мере да га је немогуће игнорисати.

 

rusija kina

 

Према политичком аналитичару Мари Липману, на самиту 2014-ог дана у Бризбејну руски председник је био «отпадник међу једнакима». У Кини, међутим, се ова ситуација неће поновити. Путина је Пекинг већ најавио као госта број један! «Неко време после Крима, Запад је говорио о изолацији Русије. Америчке и европске санкција требале да натерају Москву да осећа последице кршења међународних правила. Али се Русија изгледа вратила на светску сцену, и постала сила коју «Великих двадесет», чак и ако су хтели, нису били у стању да игноришу, «- рекао је један високи међународни дописник ЦНН-а

 

Он је додао да је ова трансформација посебно изражено у Сирији, где је велико дејство руског војног ваздухопловства је променило равнотежу у корист владиних снага. Поред тога, председнички кандидат САД Доналд Трамп је рекао да Вашингтон треба да пронађе заједнички језик са Москвом.

 

«Русија још увек није у рангу са Сједињеним Америчким Државама, али је повратила статус веома важног играча на светској сцени — каже Липман.

Тагови: ;