Европски парламент  ће у наредним недељама да донесе одлуку о постизању безвизног режиму, који се односи на Украјину и Грузију, изјавио је новинарима европски комесар за  политику и преговоре о проширењу Јоханнес Хан.

1453019217

 

У суботу  су  министри спољних послова земаља чланица ЕУ разговарали са министрима земаља Источног партнерства: Јерменија, Азербејџан, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украјина.

 

Што  се тиче Украјине и Грузије,резултати ће бити у саопштени у неколико наредних недеља.», — Рекао је Кан, на питање да ли се на састанку  разговарало о  визној  либерализацију и какав  резултат се може постићи,-рекао је европски комесар.

 

 

У одговору на питање да ли су одлуке доносили у Европском парламенту, европски комесар је рекао: «Да, и у Савету (ЕУ).»

 

Осврћући се на сам догађају, Кан приметио да је «то био добар састанак, нека врста коначног резултата.»

 

«Имамо потребу да сарађујемо,главно је да схватимо на којим пољима можемо сарађивати,  говоримо о стабилизацији региона, настојању да се створи трајан мир, безбедност и економски просперитет. То покушавамо да постигнемо, у том смислу, провели смо још једну рунду преговора, у исто време спровевши  различите врсте сарадње са различитим земљама, у зависности од љихових интереса»- рекао је европски комесар.

 

 

Према његовим речима, следећи састанак те «одржаће се, вероватно, јако брзо.»

 

Европска комисија је у децембру 2015. године пријавила да су  Украјина и Грузија  испуниле све услове за либерализацију визног режима са ЕУ. Међутим, релевантна одлука је још у разматрању

 

Грузијске власти се надају да ће визни режим бити уведен овог лета, али почетком јуна, разматрање овог питања је одложено. Процес је одложен због страха од Немачке и Француске.

 

Украјина  се надала да уведе безвизни режим овог лета, а сада се Кијев је нада да ће коначна одлука бити донесена у јесен. У принципу, власти очекују да ће се укидање виза десити до краја ове године.

 

 

 

Тагови: ; ;