Хрватска агенциjа Хина, «према неслужбеним информациjама из медиjских кругова», обjавила jе да jе хрватски шпиjун коjег су оперативци српске Безбедносно-информативне агенциjе (БИA) ухапсили данас у Београду наводно пензионисани официр бивше JНA и jедан од некадашњих заповедника Воjске Републике Српске Kраjине.

 

obavestajac

 

Хина, према тим информациjама, наводи да jе у питању «Србин из Дрниша» са двоjним држављанством, коjи jе у Србиjу jе дошао после акциjе «Oлуjа», а ухапшен jе након што се, наводно, спремао да побегне у Хрватску jер му jе доjављено да jе откривен.

 

Хрватска агенциjа наводи да jе jедно од медиjских нагађања и да су га хрватске обавештаjне службе «врбовале» и да jе њихову понуду прихватио у замену за jемство да против њега у Хрватскоj неће бити подигнута оптужница за наводне ратне злочине.

 

Загребачки «Вечерњи лист» обjавио jе раниjе, «на основу сазнања из Београда», да jе хрватски шпиjун идентификован као 57-годишњи Чедо Чоловић.

 

Хрватски дневник тврди да jе ухапшени оптужен jе да jе «годинама Загребу преносио податке из Београда и да су због њега наjмање деветорица Срба оптужена за ратне злочине», као и да jе «ухапшен jдок jе бежао у Хрватску».

 

У сарадњи Вишег jавног тужилаштва у Београду и БИA данас jе лишено слободе jедно лице због постоjања сумње да jе извршио криично дело спиjунаже, саопштено jе вечерас из Вишег jавног тужилаштва.

 

Kако се наводи у саопштењу, ради се о лицу коjе има држављанство Републике Србиjе и Хрватске, коjи jе до 1990. године живео и радио у Републици Хрватскоj, након чега му jе место пребивалишта било у Републици Србиjи.

 

Oсумњиченом jе за наведено кривично дело одређено задржавање од 48 сати, након чега ће бити приведен надлежном тужиоцу ради саслушања. Tужилаштво ће у складу са своjим Уставним и законским овлашћењима наставити поступање у правцу утврђивања свих околности наведеног догађаjа, водећи рачуна о заштити виталних интереса Србиjе, а све у циљу потпуног утврђења свих радњи коjе чине обележjа овог кривичног дела у оквиру своjих законских овлашћења.

 

Након спроведене истраге и утврђеног чињеничног стања jавност ће о томе бити благовремено обавештена, додаjе се у саопштењу.

 

Београдски медиjи раниjе су jавили да jе ухапшена особа хрватски обавештаjац.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ;