Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да грађани Републике Српске имају право на референдум, али да тим референдумом не могу доводити у питање коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ. Главни одбор О СДА Бакира Изетбеговића позвао је Народну скупштину РС да стави ван снаге одлуку о спровођењу референдума или је, како је саопштено, у супротном нужна одлучна реакција међународне заједнице као упозорење.

 

изетбеговић

 

Бакир Изетбеговић је у интервјуу за регионалну ТВ1 Сарајево, истакао да српски народ у Републици Српској има право да слави Дан Републике, али да тај дан не треба да вређа друге људе.

 

Говорећи о подршци коју је у вези са референдумом у Српској дао Драган Човић, члан Председништва БиХ из реда хрватског народа, Изетбеговић је оценио да је политика његовог хрватског колеге «на моменте двосмислена».

 

Изетбеговић верује да ће Уставни суд остати при својој одлуци да се референдум не може одржати, што ће подржати и Високи представник Валентин Инцко.

 

Главни одбор СДА БиХ оцено је одговорним приступом и изразом добре воље одлуку српских власти да не подрже референдум о Дану Републике у РС, али званични Београд сматра обавезим да “ефективно одвраћа РС од насртаја на поредак и институције БиХ” успостављене Дејтонским мировним споразумом.

 

ГО СДА Бакира Изетбеговића позвао је Народну скупштину РС да стави ван снаге одлуку о спровођењу референдума заказаног за 25. септембар или је, како је саопштено, у супротном нужна одлучна реакција међународне заједнице као упозорење.

 

Главни одбор СДА, како је саопштено, сматра одговорним приступом и изразом добре воље одлуку власти Србије да не подрже “антидејтонске и противуставне референдумске активности ентитета РС”.

 

Подсећа се да је Република Србија наследник Савезне Републике Југославије која је у своје име и, као овлашšћена, у име РС-а потписала Опшšти оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини чиме је преузела «обавезу да имплементира Споразум стриктно и последично».

 

Како су пренели босански медији, ГО СДА БиХ је упозорио да би евентуално спровођење референдума био увод за референдуме о укидању ингеренција правосудних и других институција БиХ и за референдум о отцепљењу РС од БиХ, што би био почетак рушšења Мировног споразума и почетак рушења мира у БиХ, а вероватно и у региону.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;