Нових 3.000 «ловаца на мигранте» биће распоређено на српско-мађарској граници, чиме ће помоћи својим колегама из полиције и војске који тренутно воде рачуна о томе да се мигранти не домогну мађарског тла.

Madjarska-policije

Нови регрути ће, као и постојећи службеници којих тренутно има око 10.000, носити пиштоље са бојевом муницијом, сузавце, палице, лисице и заштитна одела.

 

Они ће почети да раде у мају наредне године, а пре тога ће проћи шестомесечну обуку, пише Би-Би-Си.

 

Морају да буду старији од 18 година, физички спремни и морају да прођу психички тест, рекао је Жолт Позгаи мађарској државној телевизији.

 

Њихова месечна плата током прва два месеца службе биће 150.000 форинти, што је око 480 eвра, а после ће бити повећана на 220.300 форинти, односно око 710 евра.

 

У Мађарској је у току агресивна кампања премијера Виктора Орбана уочи референдума 2. октобра, на ком ће се одлучивати о томе да ли грађани прихватају европски систем квота за размештање 160.000 миграната по земљама ЕУ.

 

Према плану Европске комисије, Мађарска би требало да прихвати 1.300 избеглица, а програм релокације се односи на мигранте из Сирије, Ирака и Еритреје.

 

Кроз званичне транизитне зоне тренутно може да прође око 30 миграната дневно.

 

РТС

Тагови: ;