Турски тенкови ушли су на територију Сирије и гађали положаје терориста ДАЕШ-а, пренела је агенција ДХА позивајући се на војне изворе.

 

turska sirija

 

Турска армија је прошле седмице почела операцију „Штит Еуфрата“ против ДАЕШ-а и у сарадњи са сиријском опозицијом преузела контролу над пограничним градом Џараблусом на северу Сирије.

 

У сиријском Курдистану су саопштили да је план Турске да после Џараблуса освоји град Раи (око 50 километара западније, такође на граници), а потом Баб (око 50 километара јужно од Раија), град који отвара пут ка Алепу — према мишљењу Курда, главном циљу Турске.

 

 

Према наводима ДХА, 11. дана операције „Штит Еуфрата“ 20 тенкова, пет оклопних возила и камиона ушло је на територију Сирије која је под контролом ДАЕШ-а, у близини села Чобабнеј у турској провинцији Килис (на граници са сиријском провинцијом Алеп).

 

 

Војска је успела да демонтира део зида који се гради на граници са Сиријом како би омогућила техници да прође туда.

 

У понедељак је Министарство иностраних послова Турске Курдима поставило ултиматум, затраживши од њих да се удаље источно од Еуфрата, на којем лежи Џараблус.

 

САД су критиковале нападе Турске на курдске снаге у Сирији и позвале је да се усредсреди на борбу против ДАЕШ-а. У Дамаску су дејства Анкаре оценили као нарушавање суверенитета Сирије.

 

 

спутник

 

Тагови: ;