Италијански министар унутрашњих послова Анђелино Алфано на неубичајено недипломатски начин реаговао је на карикатуре француског сатиричног магазина „Шарли ебдо” које око 300 жртава земљотреса у централној Италији од 24. августа приказују као лазање.

 

sarli

 

АФП наводи да је Алфано подсетио како је Италија стала уз „Шарли ебдо” када су њихову редакцију напали џихадистички екстремисти у јануару 2015.

 

„Користећи њихву сатиру, предложио би им где би могли да набију оловку. Ми смо плакали због њихових мртвих, а они исмевају наше”, рекао је Алфано новинарима на маргинама Форума Амброзети, италијанске мини верзије Светског економског форума у Давосу, који се током овог викенда одржава у Чернобију на језеру Комо.

 

 

Француска амбасада у Риму издала је саопштење у којем је навела да влада у Паризу не дели размишљања магазина.

 

„Шарли ебдо” се нашао јуче на мети критика Италијана због тога што је приказао страдале у разорном земљотресу као различите врсте тестенине.

 

 

На карикатури су, између осталог, нацртани један окрвављени мушкарац који стоји, а поред њега пише „паста са парадајз сосом”, као и стопала која вире између спратова срушене зграде уз натпис „лазање”, преноси Ројтерс.

 

Градоначелник места Аматриче, који је најтеже погођен земљотресом, Серђо Пироци, рекао је да је шокиран карикатурама и додао да је уверен да таква непријатна сатира не одражава осећања Француза – преноси Танјуг.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;