Челница странке франуске крајње деснице Национални фронт, Марин Ле Пен, најавила је у суботу да ће одржати референдум о томе треба ли Француска остати или отићи из Европске уније уколико она победи на председничким изборима у 2017.

 

050250

 

У свом првом јавном наступу након летне паузе у сеоцету Брашај у североисточној Француској, Ле Пен се описала јединим поузданим бранитељем реда, поретка и националног јединства, рекавши да је најбољи начин борбе против тероризма испуњавање гласачких листића.

 

«Тај референдум о томе припада ли Француска Европској унији ја ћу организовати. Да, могуће је да променимо ствари. Погледајте Британце, они су изабрали своју судбину, изабрали су независност. Поново можемо бити слободан, поносан и независан народ»- казала је.

 

Национални фронт једина је велика француска политичка странка која је позвала Британце да гласају о напуштању ЕУ, надајући се да ће Брегзит ојачати њену властиту евроскептичну позицију у француској политици. Све популарнија странка Ле Пен јача на антиевропском и антиимигрантском распложењу, а анкете показују да ће она почетком маја ући у други круг председничких избора, али да ће изгубити у другом кругу од кандидата из једне од водећих странака, јер већина гласача не жели да она постане председница.

 

Око 700 присталица махало је француским заставама у суботу, узвикујући «Марин председница» током њеног говора. Након што је била некарактеристично тиха након децембарских регионалних избора на којима њена странка није освојила власт ни у једној изборној јединици упркос томе што је водила у првом кругу, Ле Пен је жестоко критиковала своје супарнике с лијеве и десне стране политичког спектра, оптужујући их да су одговорни за «пад» Француске.

 

Село Брашај посебно је омиљено за Ле Пен, и она га је описала као «заборављено» од политичких елита. У Брашају је она осигурала највећи постотак гласова од свих села у земљи, међу његових 60 мештана на председничким изборима у 2012. Око 72 одсто гласача дало је свој глас кандидату крајње деснице пред свим осталим. Она отада сваке године одржава предизборне скупове у Брашају, преноси Реутерс.

 

РТРС

Тагови: ;