Британске власти немају никакав траг где се налази око 360 деце миграната, што је изазвало озбиљну забринутост хуманитарних активиста и британских посланика, преноси «Индепендент». Ми смо изневерили жртве трговине људима затварајући очи док они нестају, каже посланица лабуриста.

 

deca-bejanci-siria-novinite.bg-

 

Активисти и посланици су позивајући се на слободу права на информисање открили британском листу овај проблем с којим се суочава Министарство унутрашњих послова.

 

Само у последњих пет година, 360 деце је нестало и још увек се воде као нестали. Од тог броја 81 дете је нестало пре пет година, 77 пре четири, а још 87 деце нестало у предходне три године.

 

Та деца су без родитеља или било какве пратње побегла од рата и сиромаштва у својим домовинама.

 

Посланици и активисти страхују да су нестала деца жртве трговаца људима, или других облика експлоатације, као што су сексуално злостављање или модерно ропство. У протеклих пет година, 9.287 деце је затражило уточиште у Великој Британији са статусом «малолетник без пратње».

Када у Велику Британију стигне дете без прање, надлежни су обавезни да обавесте локалне власти које одређују ко ће бити одговоиран за то дете.  Након што социјални радници преузму обавезу о детету, распоређују их у домове за децу без старатеља, или буду смештени у хранитељске породице. Након тога, социјални радници су обавезни да редовно проверавају децу кроз рутинске састанке, или телефонске позиве како би се осигурало да су безбедни.

 

 

Власти су, укључујући Министарство унутрашњих послова, упозорени да социјални радници у Британији нису у стању да воде рачуна о деци мигрантима у ситуацијама у којима се старатељи не јављају на телефон, не долазе на контролни састанак, или ако не извештавају сами о стању детета, пише Индепендент.

 

Деца избеглице могу да нестану на многе начине међу којима је киднаповање од стране трговцима људима, бежањем због стреса или трауме, озбиљног неповерења или страха од надлежних.

 

Дечији комесар за Велику Британију Ана Лонгфилд изјавила је за Индипендент да власти морају да имају «одговарајуће процене ризика».

 

«Неопходно је да власти морају строго да спроводе план заштите ове деце. Неопходна је и што тешња сарађа са полицијом како би се нестало дете пронашло и безбедно сместило».

 

 

 

 

РТС

 

Тагови: ; ;