Амерички председник Барак Обама добио је крајње неадекватан третман приликом доласка на Самит Г 20, који се одржава у кинеском Хангџоуу, тврде амерички медији.

 

obama dji ping

 

Лист Њујорк тајмс осуо је дрвље и камење на званични Пекинг због, како пише, омаловажавања председника САД. Оваква реакција Американаца дошла је након «инцидента» на аеродрому у Хангџоуу.

 

Наиме, Обама је, за разлику од већине лидера, дочекан без уобичајеног протокола: црвеног тепиха, кратког позирања за окупљене новинаре и осталих детаља који одликују једну посету оваквог нивоа.

 

Ипак, оно што је највише изнервирало Американце јесте чињеница да је њихов председник био приморан да изађе кроз доња, помоћна врата авиона. Тајмс сматра да је у питању класично «дипломатско понижавање САД».

 

«Обама излазак кроз помоћна врата авиона користи искључиво када путује у земље у којима му је безбедност изузетно угрожена, рецимо у Авганистан. Кина није тај случај, те овај потез спада искључиво под провокацију», наводи Тајмс.

 

У прилог тврдњама угледног листа иде и чињеница да је Сузан Рајс, Обамина саветница за безбедност, која се побунила због тога што америчким репортерима није дозвољено да фотографишу Обамин долазак, разменила тешке речи са кинеским званичницима.

 

«Када је видјела скандалозан третман према председнику Обами, Рајс је изгледала бесно. Прошла је испод плаве траке како би се приближила Обами, када су је кинески редари зграбили и изгурали ван ограђеног простора. Представник Министарства дипломатије Кине упозорио их је да ублаже став, јер около има новинара», пише амерички лист.

 

С друге стране, кинески лист Глобал тајмс наводи, да су «западни медији надували причу и покушали да изазову инцидент, али да је Обама спустио лопту.

 

Шен Дингли, кинески експерт за међународне односе, сматра да овакво понашање према Обами није случајно.

 

» САД одлично знају због чега су наљутиле Кину. Овакав став Пекинга узрокован је америчким мешањем у унутрашње ствари Кине, пре свега у активности у Јужнокинеском мору. Чак и ове ситне провокације су одговор на то понашање» — тврди Дингли

 

РТРС

Тагови: ; ; ;