У Московском културном центру у Подгорици, познати руски мотоциклистички клуб «Ноћни вукови» одржао је конференцију за штампу на којој су чланови тог клуба говорили о свом ходочашћу по светињама православних земаља. Питања која је постављала заинтересована публика су била неочекивана: од проблема на граничним прелазима неких земаља које нису баш благонаклоне према Русији, до односа «Ноћних вукова» са председником Путином.

 

«Наша основна мисија је јединство народа православне вере, и на нашим конференцијама присуствују људи из целог православног света», рекао је Јевгениј Сторогов, представник «Ноћних вукова» из Москве.

 

 

Препоручујемо: Вођа ноћних вукова за немачки DER SPIEGEL — Везан сам за Србију откад је крварила због НАТО-а

 

 

Мотоциклисти су на Балкану прешли више од 30 маршрута. Сада заједно са поклоницима Руске православне цркве стварају пројекат под називом «Балкански ходочасни центар» који ће помоћи Русима да посете места на Балкану, а становницима Балкана — Русију, рекао је Строгов.

 

Пре много година су из непознатих разлога мотоциклисти кренули баш из Црне Горе. По први пут традиција је била прекинута када су се мотоциклисти придружили прослави једног изузетног дана — 1000 година присуства руског монаштва на Светој Гори. Али ће се путовање по Црној Гори наставити и ове јесени.

 

Једини човек на свету који код Путина улази без куцања

 

Одговарајући на питања публике, Јевгениј Строгов, као и председник «Ноћних вукова» Црне Горе Жељко Вукчевић, испричали су како је Пољска у више наврата затварала границу, па чак и слала «вукове» који су грађани европских земаља у Русију, али се обичан народ при првом контакту са њима извињавао за политику њихове земље. Један комичан случај — због проблема у Бугарској «вукови» су морали да иду алтернативним путем преко Турске. Одговарајући на питање у каквим су односима мотоциклисти са председником Путином, Јевгениј је подсетио да је сам руски председник возио мотор са њима и учествовао у мотокросу.

 

Жељко је говорећи о главним плановима «Ноћних вукова» обавестио публику о школском конкурсу на тему русофилије. Као и претходних година, победници конкурса ће посетити Москву са својим родитељима.

 

Српску православну цркву (Митрополија црногорско-приморска) представљао је свештеник Анђелко Боричић. «Ноћни вукови» су свештенику поклонили православне иконе, од којих је једна, по речима Јевгенија Сторгова, дизајнирана лично за митрополита Амфилохија.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;