Нуклеарна енергија је постала тема и ових председничких избора у САД. Амерички медији су ископали информације из времена док је Хилари Клинтон била државни секретар САД да је она, наводно, помогла да руска државна корпорација „Росатом“ купи америчку компанију „Уранијум 1“, која поседује 20 одсто залиха урана у САД.

3f7d618f3d8255d1a2696c9bde9ca0c5_700x550

Амерички лист „Њу Американ“ оптужује Хилари Клинтон да је поткопала безбедност земље, када је помогла да акције компаније компаније „Уранијум 1“ пређу у руке Русије. Фонд Клинтонове је, наводно, од тог посла добио десетине милиона долара. Ако је све и било тако, само се можемо сетити речи нумидијског краља Југурте који је говорио о Риму:

 

Подмитљивог ли града, који ће брзо пропасти, само док се купац нађе.

 

„Росатом“, то јест његова кћерка фирма АРМЗ, постепено је куповао акције канадске фирме „Уранијум 1“ од 2009. до 2013. године и дошао у посед рудника који се простиру од Централне Азије до америчког запада. Захваљујући тој трансакцији „Росатом“ је постао један од највећих произвођача уранијума на свету. Компанија је добила руднике у Казахстану који су најпрофитабилнији на свету, а у САД поседује контролни пакет највећих рудника урана. „Уранијум 1“ поседује предузећа у Вајомингу, Тексасу и Јути и налази се на четвртом месту по обиму производње уранијума у свету.

501695-nuklearka-01-afp-foto-andre-durand

 

Русија је данас један од лидера у извозу нуклеарних технологија — величина тржишта се процењује на 500 милијарди долара. Са друге стране, САД већ дуго времена не показују активност у тој сфери. Питање безбедности и штедња, као и конкуренција гасних и електроенергетских компанија, постали су главне кочнице развоја америчке нуклеарне индустрије.

 

Према подацима Светске нуклеарне асоцијације, на Русију отпада 37 одсто тржишта нуклеарних централа у изградњи по читавом свету. Осим обичних нуклеарних централа, Русија ради на изградњи мобилних и пливајућих варијанти.

 

У овом тренутку Русији припада 17 одсто светског тржишта горива за нуклеарне станице — она испоручује гориво за 76 реактора, укључујуц́и 14 из Русије. Она се налази и међу првих десет светских иновационих лидера у области нуклеарне енергетике.

65532aa02c2b

„Росатом“ је за последњих десет година склопио уговоре вредне преко 110 милијарди долара, а тренутно се шири и у Европи. Он ће снабдевати Француску металним уранијумом за вишенаменски истраживачки реактор „Жил Горовец“, који се гради на југу земље у нуклеарном центру „Кадареш“. Осим Француза, метални уранијум користе и Немци у истраживачком реактору „Минхен 2“. Поред тога, „Росатом“ гради прву нуклеарну станицу у Турској и два нуклеарна реактора у Ирану, као и у многим другим земљама.

 

На територији Русије се годишње добија 3.000 тона уранијума. Руска државна нуклеарна компанија „Росатом“ има довољно уранијума за потребе својих пројеката за идуц́их 100 година. Осим тога, компанија има друге по величини резерве уранијума на свету.

1107994413

 

Треба нагласити да корпорација „Уранијум 1“ нема никакве проблеме због антируских санкција које су увеле САД. Очигледно, Америка није желела да ризикује могуће проблеме у енергетском сектору.
Спутник

 

Тагови: ; ;