Председник Русије Владимир Путин рекао је да подстрекавање нестабилности на Блиском истоку претворило регион у платформу за међународни тероризам, који прети свим земљама, укључујући Русију.

 

3149483

 

Он је додао да су «грађански ратови изазвани споља, као и распад државних система претворили регион Блиског истока у простор хаоса и платформу за међународни тероризам што је забрињавајуће за све».

 

Путин је као примере навео Ирак, Либију и Јемен, додајући да је након хаоса и распада система уследио огроман талас миграната.

 

Ширење Исламске државе и екстремиста свих врста, који су се ујединили под заставом џихадиста, постало је реална претња безбедности и за наше земље и за Русију, за њене јужне границе — рекао је Путин на састанку земаља ВРИКС-а, на маргинама самита Г20 у Кини.

 

Он је додао да потенцијал за сукобе расте у свету због све већих разлика међу земљама и њиховог различитог нивоа развоја.

 

Све је већи јаз између богатих и сиромашних земаља, све је суровија борба за ресурсе, за приступ тржиштима, контролу линија транспорта и на том основу стварају се услови за сукобе и тензије — истакао је лидер Русије, пренео је ТАСС.

 

1476025039

 

БРИКС окупља Индију, Русију, Кину, Бразил и Јужноафричку Републику.

Тагови: ; ;