Филипински председник је објавио увођење вандредног стања. Према саопштењу из председничке палате Малакананг, “Режим ванредног стања ступа на снагу данас и трајаће све док га Председник не укине”. Недавно се догодила експлозија на пијаци у граду Давауу у којој је погинуло 14, а рањено 70 људи.

 

filipini-vojska-vanredno-stanje-epa-main

 

Одговорност за напад је преузела група Абу Сајаф, која делује на југу земље. Сада ће на Филипинима бити спроведена специјална операција како би се уништили.

 

Председник Филипина Обами: «Кучкин сине, проклећу те на том форуму»

 

Кључне непријатности због доласка Дутертеа на власт имаће Сједињене Државе. Нови председник намерава да размотри Споразум закључен 2014. године о страним трупама и проширењe Споразума о сарадњи у области одбране, који Сједињеним државама дају право да гради нове базе на Филипинима, повећава дужину боравка америчких трупа и непотпадање америчких трупа у надлежност филипинских судова, у случају извршења злочина на Филипинима. Због тврдог Дутертеа, Американци би могла да изгубе значајну референтну тачку у Тихом океану.

 

Још један разлог за забринутост Сједињених држава је жеља Дутертеа да се побољшају односи са Кином. За време мандата претходног про-америчког председника Бениња Акина млађег, Филипини су покварили односе са Кином, подржавајући сукоб у Јужно-кинеском мору. Родриго Дутерте намерава да решава спорове са Кином путем преговора, или да сасвим заборави на своје претензије на део акваторије у замену за кинеске инвестиције. На тај начин Сједињене државе ризикују да изгубе кључног савезника у западном Пацифику, што суштински мења глобални однос снага у корист Кине.

 

Дутерте је већ обећао места у новој влади Филипина представницима Комунистичке партије Филипина, чије оружано крило води герилски рат у филипинској џунгли, још од шездесетих година прошлог века. Он је обновио процес преговора са побуњеницима. Комунисти су изразито анти-амерички настројени и уколико дођу на власт ојачаће суверенитетску позицију председника.

 

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ;