Власници фризерског салона у Норвешкој прети казна од шест месеци затвора, након што је забранила улаз муслиманки која је носила хиџаб. Фризерка Мерете Ходне тврди је да је марама симбол «зла».

 

norveska_incident_frizerka_1_main

 

 

Малика Баyан (23) је  наводно отишла у њен салон у граду Брyне у октобру прошле године како би се распитала колико би коштало фарбање косе, али јој је Ходне рекла да оде.

 

Овај потез, који је добио велику медијску пажњу у Норвешкој. Ходне је  поводом овог инцидента написала на свом ФБ профилу

 

«Одбила сам да примим две жене са хиџабом у свој салон. Не желим зло да уђе кроз врата где ја могу одлучити. Законито? Можда не. Али још имамо слободу говора»?

 

Док је  друга страна Малика Баyан за норвешке медије изјавила да је овакво понашање јако увредљиво.

 

«Узнемирујуће је да се понаша према људима на овакав начин у слободној земљи. Норвешка је моја земља. Она говори како ислам угњетава жену, али она је та која мене угњетава».

 

Фризерка је добила казну у априлу због дискриминације, али је одбила да је плати. Ходне сада чека суђење које почиње у четвртак, што је први такав случај у Норвешкој. Она је за норвешку телевизију ТВ2 рекла да је ислам «зло», упоређујући хиџаб као симобл са нацистичком свастиком.

 

Такође је додала да би било дискриминирајуће за њене муштерије мушкарце да их је морала замолити да оду зато што жена не би могла да покаже косу пред њима.

Тагови: ; ; ;