«Да би ‘Митрос’ могао да извози у Русију свиње морају да буду из Србије», истакао је Недимовић.

 

mitros-jpg_660x330

 

У Индустрији меса «Митрос» у Сремској Митровици од 5. септембра почеће производња за тржиште Русије, а од половине октобра свињско месо ће се производити и за подручје Европске уније, најављено је из те компаније. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је после обиласка компаније изразио задовољство успешеном производњом, али и тиме што се прерађује домаће свињско месо.

 

«Да би ‘Митрос’ могао да извози у Русију свиње морају да буду из Србије», истакао је Недимовић.

 

 

Истакао је да «Митрос» представља добар пример за успостављање сарадње са кооперантима у преради свињског меса.

 

«Ако буду ставили комплетне капацитете у функцију, а тренутно дневно прерађују 800 комада свиња дневно, а капацитет им је 5.000, имаћемо потребу на домаћем селу за свињама», рекао је Недимовић.

 

 

Напоменуо је да то у овом тренутку делује као научна фантастика, истичући да за неколико месеци или евентуално годину дана мора да постоје нови капацитети за производњу и товљење свиња.

 

Недимовић је додао да је ове године Министарство са око милијарду динара субвенционисало свињарство и да је развој прерађивачких капацитета неопходан и ради извоза финалних производа који имају већу цену.

 

«Биће то тежак посао, али на нама је да створимо услове да постојеће фарме могу да се модернизују и да може да се производи што више свиња», рекао је Недимовић.

 

 

Према његовим речима, Србија тренутно извози 300 до 400 тона прерађеног говеђег меса, иако су постојећи капацитети 20 пута већи.

 

«Морамо да радимо на томе да, као што је ‘Митрос’ добар пример, повећамо и у другим сегментима извоз у области сточарства», закључио је министар.

 

«Надамо се да ћемо ускоро моћи кренути, ако не пуним капацитетом онда 60,70 одсто минимум. Што се тиче сировина и нас пољопривредника имаће их и превише да неће моћи прерадити, то вам обећавам», рекао је Златан Ђурић из Уније пољопривредних произвођача.

 

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ;