Председник Украјине Петар Порошенко је рекао да је затварање руског тржишта за украјинску робу био економски шок за Украјину, који је довео до 15 милијарди долара губитка.

 

 

Ukraine's President Petro Poroshenko speaks to the media during a news conference in Kiev, September 25, 2014. Ukraine and the rest of the world will not recognize local elections planned by pro-Russian separatists next month, Poroshenko said on Thursday, adding that he hoped Russia would follow the same course. REUTERS/Valentyn Ogirenko (UKRAINE - Tags: POLITICS)

 

По његовим речима, до недавно је готово трећина извоза Украјине ишла на руско тржиште, али је последњих неколико година обим извоза у Русију опао чак пет пута, пишу РИА Новости.

 

«У 2015 години је, у односу на 2014, наш извоз у Русију опао за половину, а то није најгоре. У првој половини ове године имамо минус од 34%. Удео Русије у украјинском извозу је сада само 9%, са тенденцијом даљег смањења», рекао је Порошенко у Парламенту током годишњег обраћања.

 

«То нас кошта, према неким проценама, најмање 15 милијарди долара, а изгубили смо и на десетине, ако не и стотине хиљада радних места», додао је он.

 

Ката

Тагови: ; ;