«Хладни пријем на који је Барак Обама наишао у граду Хангџоу, у коме је одржан самит G20, сведочи о потпуном одсуству уважавања власти Кине према Председнику САД», рекао је Доналд Трамп, за време сусрета са синдикалним лидерима у Кливледну, у држави Охајо.

 

1

 

„Да су Кинези мени на аеродрому приредили пријем као Обами, одмах бих се окренуо, ушао у авион и вратио у Вашингтон. Да, да су са мном тако пустпили, наредио бих да се затворе врата авиона и покупио бих се из те земље“, категоричан је Трамп.

 

Обама је, напротив, оценио да „аеродромску епизоду“ не треба прецењивати, упркос томе што Кинези нису дозволили Сјузан Рајс да га на изласку из авиона дочека нити америчким новинарима да му се приближе.

 

Новинар The Washington Post Вилијам Вен је открио да се кошкање између кинеског протокола и Обаминих помоћника и пратилаца наставило и у резиденцији у коју је амерички лидер био смештен.

 

Такође, током сусрета Обаме и Си Ђинпинга, Обамино окружење је имало „озбиљне спорове“ са агентима кинеске службе безбедности који су се налазили „у објекту“, пишу амерички медији. Наводно је за мало дошло и до физичког обрачуна између кинеског обезбеђења и Кинеза који су били задужени да помажу америчкој делегацији.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;