Поглавар римокатоличке цркве папа Фрања требало би да посети Београд и Приштину у наредних годину дана, тврде за Данас незванично представници западних дипломатских извора.

 

papa-franjo

 

Према речима саговорника Данаса, папа Фрања је добио позив премијера Србије Александра Вучића да дође у прву званичну посету Београду и вољан је да то учини, а ни Српска православна црква не противи се таквом позиву.

У Влади Србије нису желели да коментаришу сазнања Данаса.

 

Приштински лист Коха диторе објавио је у уторак да је председник Косова Хашим Тачи, после пријема код папе, рекао да га је папа Фрања обавестио да «намерава да посети Косово и призна реалност на Балкану».

 

Папа Фрања жели да посети Србију, а Ватикан и Београд ће одредити моменат када ће се то догодити, каже апостолски нунције у Србији надбискуп Лучано Суријани.

 

Питање посете папе Фрање Србији поново је отворено након што је председник Косова Хашим Тачи, а после пријема код поглавара римокатоличке цркве, рекао да га је папа обавестио да «намерава да посети Косово и призна реалност на Балкану».

 

Ватикан не признаје независност Косова.

 

Апостолски нунције у Београду за Танјуг каже да «нема коментар» на ту Тачијеву изјаву, а у одговору на друга Тањугова питања, везана за односе Свете столице и Србије, каже да је председник Србије позвао папу Фрању да посети Београд и да би папа желео да дође

 

«Дакле, постоји позив и воља папе да дође, тако да ће српске власти и Света столица одредити погодан моменат за то», навео је представник Ватикана у Београду.

 

Суријано је додао да о папиној посети Србији није разговарао са представницима Српске православне цркве.

 

Медији наводе да би папа Фрања требало да посети Београд и Приштину у наредних 12 месеци.

 

Папа је, према писању Данаса, добио позив премијера Александра Вучића да дође у прву званичну посету Београду и вољан је да то учини, а, како тврди тај лист, ни СПЦ се не противи том позиву.

 

Кад је реч о Тачијевој изјави, Политика подсећа да то није први случај да званичници Приштине траже од Ватикана да преиначи свој став према непризнавању Косова, па и да најављују да ће до тога доћи, те наводе да треба сумњати да ће такав иступ довести до било какве суштинске промене у односу на став Ватикана

 

 

Тагови: ; ; ;