Руска компанија «Гаспром» је дипломатским каналима добила прве дозволе турских власти за реализацију «Турског тока», након обнове рада на пројекту и сада почиње његова реализација, саопштено је из ове компаније.

 

gazprom

 

На крају прошлонедељних разговора шефа борда директора «Гаспрома» Алексеја Милера и министра енергетике Турске Берата Албајрака постигнут је договор о убрзаном завршетку свих неопходних припремних процедура за почетак реализације пројекта.

 

«Почетак издавања дозвола је позитивна вест за ‘Гаспром’. Тај корак турске стране показује заинтересованост турских власти за пројекат ‘Турски ток’ и сведочи о преласку на његову практичну реализацију», наводи се у саопштењу из «Гаспрома», преноси «Спутњик».

 

Пројекат «Турски ток» предвиђа изградњу гасовода по дну Црног мора до европског дела Турске и на територији Турске до границе са Грчком.

 

Дужина морског дела пројекта треба да износи око 919 километра, а копненог на турској територији 180 километара. Планирано је да снага сваке од грана гасовода износи по 15,75 милијарди кубних метара гаса.

 

 

Укупна вредност пројекта се процењује на 11,4 милијарди долара. На крају разговора турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и руског председника Владимира Путина, који је одржан у Санкт Петербургу у августу, било је одлучено да се настави рад на «Турском току», а у међувремену је формирана радна група и направљен план рада.

Тагови: ;