Кардинал врхбосански Винко Пуљић истакао је да је важно решење правног, политичког и економског питања Хрвата у БиХ, које није решено Дејтонским споразумом, те да треба размислити о реорганизацији БиХ.

 

Vinko-Puljić

 

«То није решено Дејтоном, а што је даље ишло, ишло је на штету. У питању Сарајева, где смо ми мањина, је итекако проблематично да будемо равноправни. Исто тако треба поставити питање у свим градовима БиХ — како створити равноправност да се сваки грађанин осећа као код куће у целој БиХ» – рекао је Пуљић у интервјуу за ТВ1.

 

Он је нагласио рекао је да локална и међународна заједница треба да озбиљно схвате да су људи у БиХ уморни од свих прича које убијају наду.

 

» Видимо да међународна заједница игра своју игру. Када треба нешто решити, онда Америка и Русија одлучују како ће изгледати. Тако да је на неки начин неугодно само нападати локалне политичаре, иако су доста одговорни — истакао је кардинал Пуљић.

 

Он је нагласио да велике силе не размишљају о Хрватима у Бањалуци, Србима и Хрватима у Сарајеву, Бошњацима у РС.

 

«Они размишљају о некаквом синкретизму, то значи или се сасвим асимилирати или селити. То је једна тужна прича, што народ обесхрабрује. Међутим, ми упорно говоримо овде смо код куће и желимо са другима и другачијима у равноправности да опстанемо, како и граду Сарајеву, тако и у свим другим градовима — каже Пуљић и додаје да треба размислити о реорганизацији БиХ.

 

Он је додао како су бискупи једном дали свој предлог на који се нико није хтео озбиљно да осврне.

 

«Не желимо више сугерисати, али имамо право викати» – рекао је Пуљић.

 

Он је нагласио да га јако боли и смета што се толико неодговорних изјава даје у јавности, те да у БиХ треба створити достојанство човека.

 

» Треба отворити перспективу. Перспектива се отвара када се остварују права, кад се омогуће радна места, када се заштити привреда, посебно породични бизнис, да се заправо млади људи који истински развијају своје способности уграде у БиХ — рекао је Пуљић

Тагови: ; ;