Mинистар одбране САД Еш Картер оптужио је Русију да жели да наруши глобалну стабилност и упитао је да ли Москва заиста жели одрживо примирје у Сирији.

 

karter

 

Картер је на предавању студентима на британском Универзитету Оксфорд рекао да је скептичан када су руске намере у Сирији у питању.

 

«Нажалост, Русија је својом подршком сиријском председнику Башару ел Асаду учинила ситуацију у Сирији опаснијом, дуготрајнијом и агресивнијом», рекао је амерички званичник.

 

 

Према његовим речима, томе иду у прилог и изјаве Барака Обаме о «недостатку поверења» између Русије и САД. Обама је говорио о недовољном поверењу између две земље по завршетку самита Групе 20 (Г20) у Кини.

 

Картер је такође позвао Русију да сарађује са САД у проналажењу решења за политичку транзицију у Сирији.

 

«Данашње вести из Сирије не обећавају. Избор је на Русији, али ће и последице бити њихова одговорност», истакао је Картер.

 

 

Амерички министар одбране је оценио да, упркос напретку после Хладног рата, недавне руске акције јасно показују да Москва жели да наруши међународни поредак.

 

Оптужио је власти у Москви да се воде «погрешним амбицијама и прикривенм страхом», додајући да разуме жељу Русије да се покаже као светска сила, али да не може да подрива рад других.

 

Картер је алудирао на руску умешаност у хакерске нападе на Демократску странку и критиковао мешање у америчку председничку кампању.

 

«САД не траже непријатеља у Русији, али будите сигурни да ћемо бранити наше савезнике, међународни поредак и ‘светлу будућност за све нас», закључио је званичник САД.

 

 

 

РТС

Тагови: ;