Канал NewsOne је спровео велику анкету међу гледаоцима о њиховом ставу везано за престанак економских и трговинских односа са Русијом, јавља Голос.ua.

 

Истраживање је обухватило више од 9000 Украјинаца.

 

csm_putin-ukrajina_f27ae372f7

 

Чак 78% испитаника сматра да односи са Русијом морају бити обновљени јер у оваквој ситуацији Украјина губи новац и радна места.

 

Према мишљењу политичког експерта Андреја Велеринског, одлука власти Украјине да се одрекне руског тржишта је оно што највише погађа украјинску привреду и довело је до затварања на хиљаде радних места.

 

«Ограђивање од руског тржишта није рационалан положај. Становништво има негативан став по питању пада прихода и затварања радних места», рекао је експерт.

 

Велерински је нагласио да производи који су произведени у Украјини и извозе се, остварују генерисану девизну зараду.

 

«То је позитивно за економију и није баш популарно да то буде тема сукоба који тренутно постоји», објаснио је експерт.

 

Упркос изјави Председника Украјине Петра Порошенка у врховној Ради да ће се украјинско тржиште преоријентисати ка Европи, већина грађана Украјине тај став свог Председника не подржава.

 

На основу истраживања агенције Research & Branding Group у свим регионима земље, види се да је већина Украјинаца (60%) за мирно решавање кризе на истоку Украјине и за поштовање споразума из Минска. Грађани земље се такође противе политици антитерористичких операција у регионима Доњетска и Луганска.

 

Да подсетимо, када је пре годину и по дана украјински патриотски сајт nedelya-ua.com организовао анкету са питањем «Ком политичару бисте поверили да влада вашом државом?», званична Украјина је остала у шоку.

 

84% испитаника је заокружило име Председника Руске Федерације Владимира Путина.

 

У анкети је учествовало 41 644 Украјинаца.

 

Петар Порошенко је тада освојио 1% гласова, што је било мање од процента који су освојили Александар Лукашенко, Марин ле Пен, Владимир Жириновски, Барак Обама и Ангела Меркел (сви од 1 до 2%).

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ;