Истражни комитет Руске Федерација покренуо је још два кривична поступка у вези сукоба у Донбасу- за геноцид против рускојезичног становништва Донбаса и за коришћење недозвољених метода током рата, саопштио је портпарол комитета Владимир Маркин.

 

markin_334787610

 

Како је Маркин изјавио «Интерфаксу» руски истражитељи су приметили знакове злочина предвиђене чланом Кривичног закона о «забрањеним средствима и методима ратовања» за које се сумњичи командир 14 механизоване бригаде украјинске војске потпуковник Александар Жакун.

 

«Такође је покренут поступак за геноцид против рускојезичног становништва, међу њима и малолетницима на територији Доњецке Народне Републике»- објаснио је Маркин.

 

Према информацијама истражитеља Жакун је у априлу 2016 године наредио артиљеријски напад на контролно пропусни пункт Еленовка јужно од Доњецка који је предвиђен као прелаз за цивиле и саобраћај. Том приликом погинуло је 4 цивила још 7 их је рањено а 4 аутомобила су потпуно уништени.

 

Он је додао да су за овај злочин одговорни и министар одбране Степан Полторак, начелник штаба Министарства одбране Викор Муженко, бивши командант копнених војски Анатолиј Пушњаков, актуелни командант копнених војски Сергеј Попко и командант Националне гарде Јуриј Алеров.

 

Они су како је утврдио руски Истражни комитет они су од јануара до августа 2016 године издавали злочиначке наредбе потчињенима у украјинској војсци и Националној гарди за примену тешког наоружања ради потпуног или делимичног уништења инфраструктуре ДНР као и геноцида над рускојезичним становништвом Донбаса међу њима и малолетницима.

 

«Као резултат злочиначких наредби погинуло је минимум 9 цивила, рањено 110 од којих је 9 малолетника и потпуно или делимично уништено 279 стамбених објеката и објеката инфраструктуре»- рекао је Маркин.

 

 

Истражни комитет наставља са истраживањем кривичних дела учињених од стране украјинске војске на Донбасу.

Тагови: ; ; ; ;