Савет безбедности Уједињених нација изменио је Статут Хашког трибунала због случаја Ратка Младића, тако што је на молбу председника трибунала у Статут додат нови члан којим је омогућено именовање судија које би одлучивале о евентуалним интерлокуторним жалбама у Младићевом предмету, саопштено је из Хага.

 

mladi

 

У саопштењу се прецизира да се Савет Безбедности јуче једногласно сложио с изменама Статута усвојивши Резолуцију 2306 (2016), којом се Генералном секретару УН омогућава да именује судије у жалбено веће на ad hoc и привременој основи на захтев председника Хашког трибуинала и након консултација с председавајућим Савета безбедности.

 

Претходно је председник трибунала судија Кармел Агијус обавестио 29. јула Савет безбедности да тренутно нема довољно сталних судија у том суду које би се бавиле евентуалним интерлокуторним жалбама у првостепеном поступку против Младића који је у току.

 

Усвајање Резолуције и измена Статута ће обезбедити да Жалбено веће може бити именовано на одговарајући начин у случају да до таквих жалби дође у предмету Младић, наводи се у саоспштењу трибунала.

 

Како је наведено у новом члану Статута, ad hoc судија може бити именован уколико ниједан стални судија који тренутно обавља ту функцију није доступан за именовање у Жалбено веће и уколико су све друге практичне алтернативе исцрпљене.

 

Именовани судија мора бити бивши судија Хашког трибунала или Међународног кривичног суда за Руанду, који је такође судија Механизма за међународне кривичне судове.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;