У Паризу је отворена изложба која приказује културу и историју Косова и Метохије. Изложба у Културном центру Србије привукла је бројне госте из домаће и француске јавности, дипломате.

 

plasht-lazarev

 

Фреске које горе, порушене цркве и куће у мартовском погрому – дванаест година касније, кроз модеран приказ, подсећају на губитке.

 

«Оне нестају, али се поново појављују као феникс и такво је тренутно стање на Косову и Метохији», каже аутор изложбе Душан Јововић.

 

 

На историју Покрајине подсећају експонати – плашт, прстен и печат кнеза Лазара, одећа српских жена из 12. и 13. века, фотографије цркава, песма. Мапа Косова и Метохије упозорава да њена културна баштина не сме да се изгуби.

 

«Наше је да овакве изложбе приређујемо и да на веома високом нивоу, на модеран начин представимо чињеницу да је Косово и Метохија суштински наше, али не зато што ми кажемо да је наше, него зато што је оно културно, традицијски, цивилизацијски наше», каже Дарко Танасковић, амбасадор Србије у Унеску.

 

 

Код неких доказа, страни гости задржали су се дуже.

 

«Историјски делови су веома добро документовани и представљени. Највише ме је импресионирала религиозна музика и презентација косовских цркава», каже Хенри де Гозувр, аналитичар из Париза.

 

 

Разумевање за своју старину, али и савремену историју, Србија тражи у граду са стотинама историјских знаменитости и грађевина. Овде ће, верује се, најбоље бити схваћена и најбрже стићи до оних који би поново могли да одлучују о судбини српске културне баштине.

 

«Мислим да је то најбољи пут да прикажемо оно лепо лице Србије јер имамо шта да покажемо и одавде би то могло да се шири кроз целу Европу», каже директорка Културног центра у Паризу Славица Петровић.

 

 

Изложба којом Србија наставља и борбу у Унеску, у граду где је и седиште те организације, отворена је до 18. септембра.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;