Срби и Руси су два братска блиска народа па се надам да ће књига «Стара Србија» помоћи поготово млађим генарацијама да схвате кроз какве је невоље у својој историји пролазио српски народ, рекао је наш амбасадор у Москви.

 

На Московској међународној изложби књига у четртак је свечано уручена награда амбасадору Србије Славенку Терзићу за књигу «Стара Србија — драма једне европске цивилизације» која је ове године преведена на руски. Наш познати историчар дописни члан САНУ Славенко Терзић је добио диплому у номинацији «Историја отаџбине» за високо достигнуће у области науке и културе.

 

фото: Вечерње Новости
фото: Вечерње Новости

 

Амбасадор Терзић се захавлио на призњању и истакао да му је посебно драго што је његова књига преведена на руски и да се нада да ће читаоци схватити зашто је поднаслов «Драма једне европске цивилизације». Срби и Руси су два братска блиска народа па се надам да ће књига «Стара Србија» помоћи поготово млађим генарацијама да схвате кроз какве је невоље у својој историји пролазио српски народ.

 

Иначе, награда «Тера инкогнита» се додељује сваке године ауторима различитих жанрова књига од историје до уметничких дела. Дипломе и спомен медаље се додељују ауторима који у својим књигама проналазе нове ракурсе истраживачких задатака, а за литераторе «за нови приступ уметничким погледима».

 

Главни услов је високи научни или културни ниво и верност принципима хуманизма. Терзићеву књигу штамао је у Русији издавач «Веће» уз помоћ руског Фонда историјске перспективе.

 

 

Вечерње Новости

Тагови: ; ; ;