Нова документа објављена од стране бишег радника америчке обавештајне агенције «NSA» Едвардa Сноуденa су открила како је «NSA» користила за шпијунирање америчку базу «Менвит хил» у Јокширу у Великој Британији како би спроводила мисије «убиј или ухвати» у глобалној сенци рата.

 

 

Нови фајлови показују шта се заиста дешава у америчкој бази. Документа показују да су тајнe «NSA» мисије «убиј или ухвати» на Блиском истоку планиране и покренуте унутар тешко чуване базе.

 

Програми који носе називе као што су «Гоустволф» и «Гоустхантер», коришћени су да подрже конвенционалне операције у ратним зонама као што су Авганистан и Јемен — са којима ни Британија ни САД нису званично у рату.

 

У јулу, Обамина администрација је објавила да је негде између 64 и 116 цивилних жртава проузроковано америчких ваздушним нападима изван Авганистана и Ирака у годинама од 2009 до 2015. Иако Вашингтон није прецизирао где је тачно дошло до цивилних жртава, верује се да су жртве последица напада у Јемену, Пакистану и Северној Африци.

 

Обамина администрација трпи критике због мале транспарентности података од стране разних организација за заштиту људских права, као и због «искривљивања» стварне слике о томе шта се дешава. Према различитим проценама независних истраживача, од 200 до 1.000 цивила је погинуло од последица ових напада.

 

Документи такође доводе у питање саучесништво Велике Британије у нападима дроновима, а који се обављају из обавештајне базе.

У прошлости, Британија је тврдила да има потпуно знање, те да је дала пуну сагласност, за то шта се дешава у бази, упркос тврдњама активиста да тајне америчке операције могу представљати ратне злочине.

 

 

Најновија сазнања су критикована од стране група за људска права, укључујући и «Риприв».

Главни адвокат организације Кат Крејг је саопштио да је ово «још један пример неприхватљивог нивоа тајности која окружује учешће Велике Британије у програму америчког «циљаног убијања».

 

«Сада је важно да је премијер начисто о умешаности Велике Британије у циљаним убиствима, како би се осигурало да британско особље и ресурси нису умешани у илегалне и неморалне активности», рекао је Крјег.

 

 

Иако је Министарство одбране одбило да коментарише документа, пресретнута документа су била упућена директору Националне обавештајне службе.

 

Портпарол Националне обавештајне службе Ричард Колко је изјавио:

 

«Мушкарци и жене који служе у обавештајној заједници штите националну безбедност САД прикупљањем података, врше анализу, и обезбеђују подршку за доношење одлука под строгим сетом закона, политике и смерница. Ова мисија штити наш народ и друге широм света.»

 

 

У априлу 2012. године ова база такође је била у жижи јавности након што су се становници придружили члановима «Окупај» покрета. Они су организовали масовне протесте испред базе.

 

«Велика Британија је обезбедила објекат који је укључен у нападе са беспилотним летелицима, а који убијају и рањавају на хиљаде цивила, а због прикривеног карактера тог рата, веома је тешко да се пруже информације и одговорност Велике Британије кроз Парламент», рекао је за РТ др Стив Шефилд, аутор извештаја на 65 страница «Подизање поклопца Менвита.»

 

 

Матео Бергамини, оснивач и директор «Шат аут» организације, верује да Влада Велике Британије треба да тачно обавести јавност о томе шта се заправо дешава у тајном објекту.

 

«У идеалном случају, ја бих позвао власти да јавноси саопште шта се тачно дешава, и да заиста почну да се понашају у духу демократије», рекао је он за РТ, додајући да оним људима који буду одговорни за кршење међународног права треба судити у Великој Британији.

 

 

Међутим, шансе да се праве информације обелодане веома су мале, судећи по досадашњем искуству.

 

«Мислим да ће реакција власти бити скривање информација, или ће покушати да одговорност пребаце на неког другог као што су то радили са корупцијом у прошлости», рекао је Бергамини.

 

 

 

 

Восток

Тагови: ; ; ; ;