Време да се навикнемo на овакве и сличне феномене, али сваки пут када из западних извора читамо такве весте, некако ипак увек осећамо непријатност за наше суседе. Амерички државни секретар одбране Ештон Картер је на састанку са украјинским колегом Степаном Полтораком доделио саветника Полтораку — америчког генерала Џона Абизајда, пише у саопштењу Пентагона. Могу замислити шта један официр може осетити при саопштавању овакве вести, али је ипак било тешко прочитати емоције Полторака са видеа. Поред дипломатске захвалности, на лицу министра није се видела никаква друга емоција.

 

полторак

 

А све ово се чак није десило у Кијеву, већ у Лондону — за време састанка о мировним операцијама под окриљем УН. САД и Украјина потписале су споразум о сарадњи у војној сфери, од чега је део и постављање саветника. Бивши шеф Централне команде америчких оружаних снага Џон Абизајд радиће на реформи чији је циљ јачање цивилне контроле над војском и борба против корупције. И «прелазак на управљачку структуру за сарадњу са НАТО-ом», наравно.

 

Сједињене Државе су, подсећамо, директно укључене у формирање коалиције у Врховној Ради, развој пореске реформе, па чак и именовање тужиоца — што је лично рекао амерички потпредседник Џозеф Бајден.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;