Упркос економском расту Велике Британије, у тој земљи све је више сиромашних. Водећа британска хуманитарна организација објавила је извјештај у коме се наводи како у тој земљи најмање 13 милиона становника живи испод границе сиромаштва. Владу позивају да повећа порезе за богате. Британско друштво пуно је неједнакости и често скривеног сиромаштва.

 

1-1

 

У лондонској улици, где и најмања кућа кошта три милиона евра, црква дели храну сиромашнима. На том месту се затекла жена из Летоније која се доселила пре десет година. Њен син има британско држављанство, али не и привилегије које иду уз њега. Право на социјалну помоћ тражи путем суда. Без тог новца неће моћи да плаћа станарину.

 

1-1-1

 

Организација Trussell Trust води више од 400 јавних кухиња широм Велике Британије. Године 2010 је Влада смањила социјалне издатке и од тада број њених чланова константно расте.

 

«Моје дете има тек девет месеци и још дојим. Нисам у стању да се вратим на посао јер сам самохрана мајка. Ово је окрутно», рекла је једна корисница јавне кухиње.

 

1-1-1-1

 

«Много људи једва спаја крај са крајем. Цене хране су порасле, а плате остале исте. Људи се труде да живе уз ограничен буџет, али им се често деси нешто што их финансијски преоптерети и онда заврше у јавној кухињи. А наша врата су отворена за све», каже Алисон Инглис-Јонес из Trussell Trust.

 

Када је Тереза Меј преузела позицију Премијера у јулу, рекла је да жели изградити друштво које ради за све, не само за привилеговане. Милиони Британаца који живе у сиромаштву са нестрпљењем очекују да виде хоће ли нова Премијерка испунити обећање, упркос несигурности након одлуке о иступању из ЕУ.

Тагови: ; ; ;