Такозвани косовски конзулат у Њујорку проследио је, уочи данашњег петог круга гласања за новог генералног секретара Уједињених нација, свим земљама чланицама УН писмо Удружења породица несталих током рата на Космету, у којем се тражи да Вук Јеремић не буде изабран за наследника Бан Кимуна.

 

Јеремић Вук

 

У писму, у које је Танјуг имао увид, наводи се да је Вук Јеремић «неподобан за ту позицију јер долази из земље која је починила злочине током рата на Косову и намерно онемогућила породицама несталих да разјасне судбину својих најближих».

 

Избор Јеремића би, како се оцењује, био увредљив за породице несталих и породице жртва, почевши од његових, како додају, «увредљивих акција» док је био председник Генералне скупштине УН против мајки из БиХ.

 

У писму такође стоји да је Јеремић, који је рођен и одрастао у Србији, био на бројним најважнијим функцијама у српској политици, па је по потписницима као такав «један од одговорних за геноцидне злочине током деведесетих у бившој Југославији».

 

Потписници дописа, координатор Савета удружења породица несталих Бајрам Ћеркинај, председница Удружења «Позив мајки» Нусрете Кумнова, председник Удружења за расветљавање судбине несталих Хаки Касуми и заменик председника Удружења «Глас родитеља» Хисен Хисени, наводе да је за место генералног секретара УН неопходна особа високих моралних и професионалних квалификација, а да Јеремић не може да води међународну заједницу у промовисању мира, безбедности и људских права.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;