Црногорска полиција ухапсила је на аеродрому у Подгорици држављанина Црне Горе због сумње да је учествовао у рату у Сирији, пренели су данас подгорички медији.

 

crna-gora1_620x0

 

Позивајући се на полицијске изворе, неки медији наводе да је у четвртак на аеродрому ухапшен Х. Б, а да су заједно са њим приведени и његова супруга и малолетно дете.

 

Они су приведени по повратку из Турске, а Х. Б. се сумњичи да је ушествовао на страним ратиштима, што је црногорским кривичним законом забрањено и кажњиво.

 

Ово је прво хапшење неког црногорског држављанина због сумње да је учествовао у страним формацијама у Сирији.

 

У току је истрага, а полиција и Тужилаштво се нису оглашавали овим поводом.

 

Црногорски прописи од марта 2014. године кажњавају учешће држављана Црне Горе на страним ратиштима затворским казнама до 10 година.

 

Затвором се кажњавају учесници у страним, оружаним формацијама, као и они који врбују, регрутују, организују, руководе, превозе или финансирају појединце и групе ради учешћа на страним ратиштима.

 

Поједине процене страних обавештајних служби указивале су да је на ратиштима у Сирији боравило 35 црногорских држављана, од којих је седам погинуло на ратишту у Сирији.

 

Према безбедносним проценама, на атиштима у Сирији и Ираку тренутно је 19 црногорских држављана, док се њих седам вратило.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;