Ибрахим Џадан се за време владавине Пуковника Моамера Гадафија у Либији бавио крађом аутомобила, због чега је неколико година лежао у једном од најзлоглашенијих затвора у тој афричкој земљи. Данас, када Либијом владају анархија и хаос, Ибрахим контролише нафтна поља вредна стотине милијарди долара.

 

1

 

Он се налази на челу Страже петролејске Инфраструктуре која броји више од 20 000 људи са само једним задатком, да заштитити нафтна поља Либије која је, у договору са УН, поново отворио, пише Politico.

 

Он контролише велики број људи и огромну количину новца. Још 2013 је затворио два велика извозна нафтна терминала захтевајући од Генералног Националног Конгреса да источни део Либије добије више аутономије. 2014 године је покушао да направи посао са Северном Корејом, али му је америчка морнарица пресекла пут и запленила нафту. Тада се обратио УН као миротворац и помиритељ две Владе и успео да скрене пажњу са својих послова.

 

2

 

Овај човек је шест година провео у озлоглашеном Абу Слим затвору. Као двадесетдвогодишњак је осуђен на доживотну казну робије због крађе луксузних аутомобила.

 

«Ослобођен сам три дана пре побуне против Гадафија. Сви смо се подигли, узели оружје у руке, и срушили његов режим», данас прича Џадан.

 

Он је формирао батаљон волонтера и заузео нафтна поља крај свог родног града како би их «заштитио». Данас контролише четири највећа поља нафте у Либији испод којих је изграђено хиљаде и хиљаде километара цеви, а самим тим и 97% укупних прихода Либије.

«Наравно да сматрам да заслужујем високу позицију у либијској власти, што би било добро и за мене и за народ», каже либијски «господар нафте».

 

НАЈГОРА ГРЕШКА БАРАКА ОБАМЕ СВРГАВАЊЕ ПУКОВНИКА ГАДАФИЈА

 

ОБАМА ПОНОВИО ДА МУ ЈЕ НАЈВЕЋА ГРЕШКА ИНТЕРВЕНЦИЈА У ЛИБИЈИ

 

Ката

Тагови: ; ; ;