Турске власти су ухапсиле Абдуллаха Бујука, кога оптужују да је задужен за финансије у организацији која је осумњичена за неуспели покушај државног удара у јулу ове године. Бујук је раније побегао у Бугарску, али га је та земља изручила Турској.

 

fethullah-gulen-e-sordular-cevaplamadi2

 

Анкара за неуспели пуч криви следбенике имама Фетхуллаха Гулена, који живи у САД, а Бујука сматра кључном особом за прикупљање новца организације која стоји иза неуспелог пуча.

 

Бујук је пред Судом за прекршаје у Истанбулу одбацио све оптужбе које му се стављају на терет, преносе мидији у Турској.

 

Како се наводи у оптужници, Бујук се терети за ширење пропаганде у име наводне Гуленове организације(ФЕТО), за покушај угрожавања уставног поретка, као и за оснивање и вођење оружане терористичке организације.

 

У Турској је у четвртак издат налог за хапшење 114 осумњичених особа које се повезују с компанијама које су биле блиске овој организацији, укључујући и председника ТУСКОН Ризанура Мерала. Из турског тужилаштва су саопштили да поменуте особе , упркос свим напорима, нису пронађене на адресама на којима су пријављене у Турској.

Тагови: ; ; ;