Хрватска радио-телевизија и продукцијска кућа «Киклоп филм» потписали су уговор о снимању играног филма и телевизијске серије «Генерал» о бившем хашком оптуженику, хрватском генералу Анти Готовини.

 

Na knonskoj tvrdjavi posle Oluje.Ante Gotovina i Franjo Tudjman. 08.1995.
Na kninskoj tvrđavi posle Oluje. Ante Gotovina i Franjo Tuđman.
08.1995.

 

Филм и серија снимаће се према сценарију Антуна Врдољака, на основу књиге Ненада Иванковића «Ратник, пустолов и генерал», наводи се на сајту ХРТ-а.

 

Врдољак, који је истовремено сценариста и редитељ, рекао је да филм «Генерал» произлази «из његовог пријатељства са Готовином», као и из, како је рекао, «генераловог честитог и занимљивог живота и посебног времена».

 

У пројекту ће учествовати познати хрватски глумци, а данашњој конференцији за штампу присустовали су Наташа Јањић, Тарик Филиповић и Горан Навојец.

 

Продуцент филма Андрија Врдољак рекао је да ће серија имати осам епизода, да се на пројекат чекало три године и да верујем да ће то бити «једна од успешних серија».

 

Хашки трибунал подигао је 2001. године оптужницу против Готовине за планирање етничког чишћења и ратне злочине, у склопу злочиначког подухвата којем је на челу био тадашњи хравтски председник Фрањо Туђман.

 

Готовина је одбио да прими оптужницу и био је у бекству до 2005. године, када је ухапшен на Канарским острвима.

 

Хашки трибунал је у првостепеном процесу 2011. године Готовину прогласио кривим као учесника удруженог злочиначког подухвата, и за дела прогона, депортације, пљачке, разарања, убиства, нечовечна дела и окрутно поступање.

 

Готовина је неправоснажно осуђен на 24 године затвора због злочина почињених над Србима у операцији «Олуја».

 

Жалбено веће га је, међутим, 2012. године ослободило кривице.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;