Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ на чијем је челу Момчило Крајишник подржала је данас најављени референдум у Републици Српској истичући да је 9. јануар најбитнији дан у историји Српске.

 

momcilo-krajisnik

 

„У потпуности подржавамо заједничку одлуку свих политичких субјеката у РС о одржавању референдума и сматрамо да је то демократски одговор наметнутој одлуци представника једног народа – уз подршку неких представника међународне заједнице, а која подсећа на неке одлуке које су по истом сценарију биле донете пред сам почетак рата у БиХ“, наводи се у саопштењу Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“.

 

 

Асоцијација подсећа да је историјска чињеница да је РС створена 9. јануара 1992. године, да се то десило вољом српском народа, али и да је тај датум стварања верификован Дејтонским споразумом.

 

Они су нагласили да Срби нису против Устава БиХ али јесу против злоупотребе Уставног суда, која се јасно десила у случају одлучивања о апелацији поводом Дана Републике Српске.

 

„Посебно забрињава недоследан став Савјета за имплементацију мира у БиХ, који позива на императивну примену Одлуке Уставног суда о Дану Републике Српске а да ниједним гестом не указује на проблем да више од 90 одлука Уставног суда БиХ које се углавном односе на Федерацију БиХ никад нису спроведене“, напоменули су у саопштењу.

 

 

Из Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ истовремено су позвали све актере политичког живота да се уздрже од тешких речи и посвете демократском дијалогу.

 

 

ин4с

 

 

Тагови: ; ; ;